Record voor Nederland en België: achtduizend kilo coke onderschept

coke

De in beslag genomen cocaïne. Foto Openbaar Ministerie

door
Binnenland

In de haven van Antwerpen is deze week achtduizend kilo cocaïne onderschept. De drugs, met een handelswaarde van 280 miljoen euro, hadden Nederland als bestemming. Het is de op een na grootste vondst ooit in Europa. Voor Nederland en België is het een absoluut record, meldt het Openbaar Ministerie.

De cocaïne werd gevonden op een vrachtschip dat uit Ecuador kwam en was verborgen in een lading bananen. De Belgische douane telde 6985 pakketen cocaïne die samen 8032 kilo wogen. De container met fruit, die was bestemd voor een bedrijf in Zoetermeer, werd dinsdag aan het einde van de middag afgeleverd op het industrieterrein Spaanse Polder in Rotterdam. Het transport was gevolgd door de politie.

De Nationale Recherche hield behalve de 46-jarige chauffeur uit België nog vier mannen uit Rotterdam aan toen de container werd uitgeladen. Deze verdachten worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

In Nederland zijn eerder megavangsten cocaïne gedaan: vierduizend kilo in Vlissingen in 2000 en 4600 kilo in Rotterdam in 2005. Aardig detail: de twintingduizend kilo bananan zijn ook in beslag genomen en cadeau gedaan aan diergaarde Blijdorp.

Lees meer over:
cocaïne
Diergaarde Blijdorp
drugs
Nationale Recherche
Openbaar Ministerie
recherche

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.