Drukte bij heropend Stedelijk Museum - rijen van 150 meter lang

Stedelijk Museum

De 'badkuip' van het Stedelijk Museum van binnen gezien op een persdag in mei dit jaar. Foto Foto NRC / Leo van Velzen

Cultuur

Belangstellenden zijn in groten getale afgekomen op het Stedelijk Museum in Amsterdam. Het museum voor hedendaagse kunst opende zijn deuren vandaag voor het publiek na acht jaar verbouwingen en nieuwbouw.

Ruim 4500 bezoekers togen naar het museum vandaag. Een woordvoerder laat aan persbureau Novum weten:

“Het is heel druk en een groot succes.”

Om 09.30 uur had zich een rij van 150 meter gevormd voor de nieuwe toegang onder de “badkuip” aan de kant van het Museumplein. Onder hen een kunstliefhebber die vanaf 05.00 uur met een slaapzak voor de deur had gepost. Het fors uitgebreide museum laat weten de grote toeloop goed aan te kunnen.

Veel kunstliefhebbers lieten museummedewerkers spontaan weten hoezeer ze het museum hebben gemist. Zakelijk directeur Patrick van Mil zegt:

“Dit is een dag waar we jaren naar uitgekeken hebben. Mensen zijn zichtbaar blij dat ze het Stedelijk - hún Stedelijk - weer in kunnen. De reacties op de zalen, als mensen weer oog in oog staan met hun favoriete kunstwerken, zijn ronduit ontroerend. Je ziet ook meteen hoe goed het gebouw werkt: de entree is het levendige plein geworden dat de architecten voor ogen hadden.”

Koningin Beatrix verichtte gisteravondavond de officiële opening van het museum, dat eigenlijk in 2008 open had moeten gaan. Het museum is normaal op maandagen gesloten, maar zal morgen bij wijze van uitzondering wel open zijn.

Lees meer over:
Koningin Beatrix
Kunst
Patrick van Mil
Stedelijk Museum

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.