Rechter verbiedt publicatie naaktfoto’s Kate Middleton

A man holds a copy of the French magazine Closer showing pictures of Catherine, Duchess of Cambridge, and Britain's Prince William are displayed in a newspaper kiosk in Nice

De bewuste publicatie in het Franse tijdschrift Closer. Foto Reuters / Eric Gaillard

Buitenland

De rechter in Frankrijk heeft de publicatie van de naaktfoto’s van Kate Middleton verboden. Het Franse tijdschrift Closer, dat de foto’s publiceerde, moet 10.000 euro boete betalen als het de foto’s opnieuw publiceert of verspreidt, zo meldt de BBC.

Daarnaast moeten de originele negatieven van de foto’s binnen 24 uur overhandigd worden aan het Britse koninklijk huis.

Kate Middleton, echtgenote van de Britse prins William, begon een rechtszaak tegen het tijdschrift Closer wegens de publicatie van foto’s waarop zij topless te zien is tijdens een vakantie in de Provence. De foto’s maken volgens het prinselijk paar, dat zich op een privélandgoed bevond, inbreuk op hun privacy.

‘Foto’s zijn helemaal niet schokkend’

Uitgever Laurence Pieau van Closer zei eerder niets te begrijpen van de commotie.

“Ik vind de foto’s helemaal niet schokkend. Gewoon een mooi stel, een verliefd stel, in het zuiden van Frankrijk.”

Ook is volgens haar geen sprake van inbreuk op de privacy.

“Het terras is vanaf de weg te zien. Ze deden kennelijk niet hun best om zich te verbergen.”

‘Britse discussie in licht van afluisterschandaal’

NRC-correspondent Titia Ketelaar vanuit Londen over de affaire:

“De Britse discussie over privacy en journalistiek moet worden gezien in het licht van het afluisterschandaal. Eind volgende maand komt rechter Brian Leveson met zijn langverwachte conclusies over persregulering, naar aanleiding van de misstanden bij tabloid News of the World. De afgelopen dagen verschenen al her en der commentaren van journalisten die Leveson er fijntjes op wijzen dat strenge wetten – zoals in Frankrijk – duidelijk niet werken, en zelfregulering – zoals in het Verenigd Koninkrijk – wel.

“Wat de nieuwste affaire ook aantoont, is dat de effecten van wat Leveson besluit gering zullen zijn. Britse regels zullen niet te handhaven zijn buiten het Verenigd Koninkrijk. De verspreiding van gedrukte kranten en tijdschriften kan misschien worden tegengehouden, maar online materiaal kan door iedereen worden ingezien. En er mogen dan precedenten zijn geschapen door eerdere rechtszaken voor het Europees Hof van de Mensenrechten in Straatsburg, daar trekken paparazzi zich weinig van aan. En ‘gewone’ mensen met een camera op hun mobiele telefoon al helemaal niet.”

Lees meer over:
Brian Leveson
Closer
Frankrijk
Kate Middleton
naaktfoto's

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.