Nederland maakt bezwaar tegen Europees vrouwenquotum

-

Eurocommissaris Viviane Reding naast de voorzitter van de Europese Commissie Jose Manuel Barroso. Foto AFP / Frederick Florin.

BinnenlandBuitenland

Nederland stemt niet in met het plan van de Europese Commissie om verplicht een vrouwenquotom in te voeren voor beursgenoteerde bedrijven. Het gaat hier om organisaties waar te weinig vrouwelijke leden deel uitmaken van de raad van bestuur. Dat bericht een woordvoerder van eurocommissaris Viviane Reding vandaag.

Ook acht andere lidstaten hebben bezwaar aangetekend tegen het voorstel van de Commissie, meldt persbureau Novum. Het tekort aan vrouwen wordt erkend, maar is een probleem dat in eigen land opgelost moet worden, stellen de landen. Reding, die op de hoogte is gesteld van de kritiek op haar voorstel, werkt haar plan alsnog verder uit vermeldt haar woordvoerder. Reding:

“Gelukkig worden de Europese wetten over belangrijke onderwerpen zoals deze niet gemaakt door negen mannen in donkere pakken achter gesloten deuren, maar in een democratisch proces met een democratisch gekozen Europees Parlement dat erover zal beslissen op voet van gelijkheid met de Europese Raad.”

De eurocommissaris kondigde haar plannen vorige jaar aan. Zij wil dat in 2020 veertig procent van alle bestuursfuncties bij bedrijven worden vervuld door vrouwen. Reding gaf de bedrijven vorig jaar twaalf maanden de tijd om zelf actie te ondernemen.

Lees meer over:
Europees Parlement
Europese Commissie
Europese Raad
Viviane Reding
vrouwenquotum

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief