Eindelijk Grand Slamtitel Andy Murray na vijfsetter tegen Novak Djokovic

andy

Na vier verloren Grand Slamfinales was het nu eindelijk raak voor Murray. Foto AFP / Mike Stobe

Sport

Andy Murray heeft eindelijk zijn eerste grandslamtitel te pakken. De 25-jarige Brit won in de finale van de US Open in vijf sets van titelverdediger Novak Djokovic: 7-6 (10), 7-5, 2-6, 3-6 en 6-2. Murray faalde bij zijn vier eerdere pogingen om een grandslamfinale te winnen.

De Schot, die deze zomer wel olympisch goud veroverde, is de eerste Brit in 76 jaar tijd die een grandslamtoernooi weet te winnen. De legendarische Fred Perry was in 1936 eveneens succesvol in New York.

Twitter avatar Infostrada2016 Infostrada Sports Andy #Murray is the first man to win Olympic gold and the #usopen in the same year since tennis returned to the Olympics in 1988.

Djokovic liep in zijn vierde US Openfinale vanaf het begin achter de feiten aan. De Serviër (2) wist in de eerste twee sets weliswaar telkens meerdere breaks achterstand te repareren, maar schoot uiteindelijk net tekort.

Knappe comeback Djokovic

Nadat Murray een 2-0 voorsprong had genomen, kantelde de wedstrijd plotseling. Djokovic voerde het tempo op, maakte steeds minder fouten en bracht de wedstrijd in balans door de derde en vierde set te winnen.

Waar Murray in het verleden waarschijnlijk zijn hoofd had laten hangen, gebeurde dat deze keer niet. De als derde geplaatste Brit pakte het initiatief terug en liep in de vijfde set uit naar een 3-0 voorsprong. Djokovic kwam nog even terug tot 3-2, maar daarna wist de vijfvoudig grandslamwinnaar, ondanks het aanvragen van een blessurebehandeling om het ritme van Murray te breken, geen game meer te winnen.

Twitter avatar Infostrada2016 Infostrada Sports This is the first year since 2003 in which all four men’s Grand Slam titles have been won by four different players. #usopen #murray

De hoogtepunten van de ‘absolutely epic match’:
http://youtu.be/_WAa74V57S4

Lees meer over:
Andy Murray
New York
Novak Djokovic
US Open

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.