Lufthansa schrapt door stakingen 350 vluchten - vrijdag opnieuw staking

lufthansa

Stakend cabinepersoneel voor het Lufthansa kantoor in Frankfurt. Foto Reuters / Kai Pfaffenbach

door
Buitenland

Door stakingen van het Duitse cabinepersoneel op de vliegvelden van Berlijn, Frankfurt en München moest Lufthansa vandaag rond 350 vluchten schrappen. Vrijdag zal de luchtvaartmaatschappij in heel Duitsland het werk neerleggen, maakte de vakbond vanavond bekend.

Behalve op de luchthavens van Frankfurt, Berlijn en München, waar vandaag al actie werd gevoerd, legt ook het personeel in Hamburg, Düsseldorf en Stuttgart vrijdag het werk neer.

Een woordvoerder van Lufthansa laat tegenover Novum weten dat door de stakingen vandaag zo’n 43 duizend passagiers gedupeerd werden. Het ging voor het merendeel om korte - en middellange vluchten, maar bij een derde van de geschrapte reizen ging het om intercontinentale vluchten naar onder andere Mexico en Peking.

Afgelopen vrijdag staakte het cabinepersoneel al op de luchthaven Frankfurt. Dit leidde tot het uitvallen van tientallen vluchten en vertragingen. Met de stakingen wil de vakbond UFO een loonsverhoging van vijf procent afdwingen nadat langlopende onderhandelingen klapten. Daarnaast voert de vakbond actie tegen plannen van de directie van Lufthansa om de arbeidsvoorwaarden te versoberen en in grotere mate te steunen op arbeidskrachten met een flexibel contract.

In mei maakte Lufthansa bekend 3500 banen te schrappen om kosten te besparen, dat is zo’n 3 procent van het totale personeelsbestand van 117 duizend werknemers. In het eerste kwartaal van dit jaar leed het bedrijf een verlies van 397 miljoen euro.

Lees meer over:
Berlijn
Duitsland
Frankfurt
Lufthansa
München
stakingen
ufo
vakbond

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.