Syrische vicepresident toont zich weer (en is dus niet overgelopen)

De Syrische vicepresident Farouk Al-Shara vandaag, toen hij een Iraanse delegatie ontmoette. Al-Shara had zich al weken niet laten zien en dat voedde de geruchten dat hij zou zijn overgelopen naar de oppositie. Foto AP / Bassem Tellawi

Foto AP / Bassem Tellawi

Buitenland

De Syrische vicepresident Farouq al-Shara heeft zichzelf vandaag na weken afwezigheid weer laten zien. Daarmee komt een einde aan de hardnekkige geruchten dat hij het regime van Assad de rug toegekeerd zou hebben.

De Saoedische tv-zender Al Arabiya berichtte vorige week op basis van bronnen rond de Syrische oppositie dat Al-Shara samen met twee andere hoge functionarissen naar Jordanië was gevlucht. Het regime bereidde volgens de oppositiebronnen een verklaring voor waarin de oppositie verantwoordelijk zou worden gesteld voor het vermoorden van Al-Shara. Daar bleek weinig van waar; het regime van Assad verklaarde dat de vicepresident nog gewoon in functie zat.

Al-Shara ontmoette vandaag een Iraanse delegatie in Damascus. Journalisten zagen hem uit een auto stappen en zijn kantoor inlopen voor een bespreking met Alaeddin Boroujerdi, het hoofd van de Iraanse parlementscommissie voor nationale veiligheid en buitenlands beleid.

De nu 74-jarige Al-Shara is al jaren een belangrijk figuur voor Assad: hij was de Syrische minister van Binnenlandse Zaken tot hij in 2006 tot vicepresident werd benoemd.

Lees meer over:
Bashar al-Assad
Farouq al-Shara
Syrië

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.