Blauwalg in opmars door opwarming Nederlandse wateren

HH_16944743
Binnenland

De kwaliteit van het Nederlandse zwemwater holt achteruit nu door het zomerse weer de kanalen, rivieren en meren opwarmen. Tien procent van de zwemlocaties in ons land is op dit moment ongeschikt.

Onderzoek van het Bureau voor Ruimte en Vrije Tijd toont aan dat van de 650 officiële zwemlocaties in Nederland, circa zestig een waarschuwing, een negatief zwemadvies of zelfs een zwemverbod hebben. Vooral de blauwalg is in veel gevallen de boosdoener.

In de provincies Groningen en Zuid-Holland zijn maar liefst twintig procent van de zwemlocaties ongeschikt, terwijl in Zeeland, Drenthe en Flevoland het probleem in veel mindere mat voorkomt. Het bureau stelt dat er door de ongeschikte locaties mogelijk een tekort is aan zwemwater, waardoor recreanten verder moeten reizen voor een ‘verkoelende duik’. Daarnaast denkt het bureau dat zwemmers door een tekort aan voldoende geschikt zwemwater spontaan in water duiken op ongecontroleerde locaties, bijvoorbeeld in de stad.

De giftige blauwalg groeit het beste in warm water. Eerder dit jaar, zoals in juli en mei, viel het aantal meldingen van blauwalg nog mee, doordat het niet erg warm was. Blauwalg kan bij mensen huid- en darmklachten veroorzaken. Voor dieren is een hoge concentratie levensgevaarlijk.

Lees meer over:
blauwalg
Bureau voor Ruimte en Vrije Tijd
zwemwater

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.