Optreden kabinet bij ontruiming Ter Apel ‘bedenkelijk’

terapel

Het tentenkamp met uitgeprocedeerde asielzoekers in Ter Apel werd eind mei door de politie ontruimd. Foto Hollandse Hoogte / Karel Zwaneveld

Binnenland

Het kabinet heeft bij de ontruiming van het tentenkamp in Ter Apel “uiterst bedenkelijk” gehandeld. Uitgeprocedeerde asielzoekers is daar het recht om vrij te demonstreren met slimme trucs ontnomen. Dit schrijven Adriaan Wierenga, onderzoeker aan de Groningse Universiteit en hoogleraar Jan Brouwer, directeur van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid, vandaag in NRC Weekend.

Zij verwijten het kabinet “niet-rechtstatelijk opereren”. De burgemeester van Vlagtwedde treft geen blaam, menen zij; de regie lag in Den Haag. Brouwer en Wierenga baseren zich op een reconstructie van de onderhandelingen en procedures voor en na de ontruiming op 29 april.

Bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel verbleven twee weken lang zo’n 600 uitgeprocedeerde asielzoekers in een tentenkamp. Dat werd onverwacht ontruimd, terwijl bekend was dat de rechter in kort geding zich daarover nog moest buigen.

‘Belang recht tot betoging niet doorgedrongen in Den Haag’

Volgens de auteurs is een spel gespeeld dat “op het hoogste niveau in Den Haag is georkestreerd”. Daarbij is onjuist gebruik gemaakt van een noodverordening en een noodbevel. De noodverordening werd na de ontruiming snel ingetrokken. Het asielzoekerscentrum zou aanspraak hebben en houden op het terrein als gevolg van een gebruikersovereenkomst, en zich al weken vóór de eerste tentbewoner opdook hebben verplicht een boete te betalen als anderen zich onbevoegd op dat terrein zouden wagen. De auteurs betwijfelen of dat waar is. Zij vinden de gang van zaken verontrustend:

“Keer op keer is recentelijk op vele plaatsen in de wereld het belang van het recht tot betoging aangetoond. Kennelijk is dit niet tot de bij deze zaak betrokken bestuurders doorgedrongen.”

Lees meer over de ontruiming in Ter Apel op het blog Recht en Bestuur.

Lees meer over:
Adriaan Wierenga
asielzoekers
Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid
Jan Brouwer
kabinet-Rutte
Ter Apel

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.