EU trekt meer geld uit voor noodhulp in Sahel

Een moeder met haar kind bij een medisch centrum van een NGO in een vluchtelingenkamp in Zinder, Niger. Foto AFP / Issouf Sanogo

Foto AFP / Issouf Sanogo

Buitenland

De Europese Commissie steekt veertig miljoen euro extra aan humanitaire hulp in het bestrijden van acute hongersnood in de Sahel. De humanitaire crisis in het gebied treft achttien miljoen mensen.

De EU-commissaris voor Humanitaire Zaken, Kristalina Georgieva, zegt volgens persbureau AFP dat de tijd om in te grijpen opraakt.

“De tijd raakt op. De piek van de crisis wordt binnen enkele weken verwacht.”

‘Magere seizoen’ vroeg begonnen

De Europese Unie heeft, met het vrijmaken van de extra veertig miljoen euro, nu 337 miljoen euro apart staan voor het bestrijden van honger in acht landen in de Sahel, van Senegal tot aan Tsjaad. De honger is het ergst in deze tijd, tussen het opraken van de voorraden voedsel van vorig seizoen en de oogst van aankomend seizoen, die normaal gesproken pas rond oktober van start gaat.

Dit ‘magere seizoen’, zoals het heet, is enkele weken eerder begonnen dan gehoopt. De graanoogsten van vorig seizoen zijn al op en veel mensen hebben geen andere keuze dan hun vee en boerengereedschap verkopen, en de zaden die bedoeld zijn om te planten op te eten, zo zegt Georgieva.

Enkele non-gouvernmentele organisaties als Oxfam Novib, ACF en Avaaz, drukten de internationale gemeenschap vandaag op het hart vooral in te grijpen, ‘voordat het te laat is’.

De crisis, vooral te wijten aan het gebrek aan regen in het gebied, is dit jaar verergerd door de consequenties van de oorlog in Libië en de politieke instabiliteit in Mali. Daar zijn zo’n 400.000 mensen op de vlucht geslagen.

Naast de noodhulp heeft Brussel, samen met de NGO’s, een initiatief in het leven geroepen dat op langere termijn de honger moet bestrijden, ‘ACT Sahel’. Eurocommissaris voor Ontwikkelingssamenwerking, Andris Piebalgs, zegt dat met dit initiatief de agriculturele ontwikkeling wordt ondersteund.

Lees meer over:
Brussel
EU
Europese Commissie
Europese Unie
honger
hongersnood
hulp
humanitaire ramp
Mali
ngo
noodhulp
ontwikkelingssamenwerking
Oxfam Novib
Sahel
Senegal
Tsjaad
voedsel

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.