Cito-toets toch weer in februari

citotoets

Foto Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

Binnenland

De Cito-toets zal volgend jaar wederom in februari plaatsvinden, meldt het Centraal Instituut Toetsontwikkeling, de maker van de Cito-toets.

Het Cito is tot deze beslissing gekomen omdat nog niet duidelijk is wanneer het wetsvoorstel voor een centrale eindtoets voor leerlingen van groep 8 behandeld wordt door de Tweede Kamer. Volgens het Cito willen basisscholen graag duidelijkheid over de datum van de eindtoets.

Van Bijsterveldt wil centrale eindtoets voor taal en rekenen

Dit jaar werd de Cito-toets ook in februari afgenomen, maar in januari kwam demissionair minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) met een wetsvoorstel om vanaf volgend jaar in april een centrale eindtoets voor taal en rekenen af te nemen, schrijft persbureau Novum. De nieuwe toets, die ook door het Cito gemaakt zou moeten worden, zou volgens het plan van de minster op alle scholen gehouden moeten worden.

Het Cito benadrukt dat bij tijdige aanname van de wet, alsnog de minister en het College voor Toetsen en Examens de datum bepalen voor de Eindtoets Basisonderwijs, zoals de Cito-toets officieel heet. Zolang dat niet het geval is, houdt het toetsinstituut vast aan afname op 5, 6 en 7 februari.

Brancheorganisaties wilden toets later in het jaar afnemen

In maart vorig jaar wilden de brancheorganisaties voor het basis- en voortgezet onderwijs, de PO-raad en VO-raad en de Algemene Vereniging Schoolleiders, de Citotoets voortaan later in het jaar afnemen, zodat middelbare scholen beter kunnen aansluiten op het niveau dat de leerling aan het eind van groep 8 heeft bereikt. Dat stelden ze in een advies aan de minister van Onderwijs. Een proef leverde geen meetbare verbetering op.

De Citotoets moet helpen bij het maken van de keuze voor een passend brugklastype. Op basis van de toets wordt een advies gegeven, dat naast het advies van de basisschool kan worden gelegd.

Lees meer over:
basisschool
CDA
CITO-toets
citotoets
Marja van Bijsterveldt
onderwijs
Tweede Kamer
wetsvoorstel

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.