Merkwaardige vrijspraak in langslepend schandaal Turks voetbal

tff

Supporters van Galatasaray demonstreren in Istanbul tegen de Turkse bond. Foto AFP / Bülent Kilic

Sport

De omstreden voetbalbond van Turkije heeft vooraanstaande clubs onbestraft gelaten in het omkoopschandaal rondom het Turkse voetbal. Het besluit van vanochtend is opvallend omdat het justitieel onderzoek nog steeds loopt.

Daarnaast nam de bond eerder al een in Turkije veelbesproken maatregel door de straf op het beïnvloeden van resultaten van wedstrijden te verlichten. Onder protest van onder meer de grote club Galatasaray staat bij het schuldig bevinden van een club aan omkoping niet meer degradatie maar puntenaftrek.

Oud-voorzitter Besiktas beslist over vonnis van diezelfde club

De Turkse voetbalbond TFF bevond wel individuele hoofdrolspelers in het schandaal schuldig. Zo kreeg middenvelder Ibrahim Akin drie jaar schorsing en doelman Serdar Kulbilge twee jaar.

De Turkse bond wordt sinds februari geleid door een voormalig voorzitter van Besiktas, samen met Fenerbahçe en Trabzonspor de grootse club die genoemd is in het omkoopschandaal. De oude voorzitter stapte op vanwege de aangepaste strafmaat die op omkoping werd gezet.

Voorzitter Fenerbahçe nog steeds in cel

Aandelen in een andere gigant van het Turkse voetbal, Fenerbahçe, stegen vandaag na de aankondiging van de bond. Clubvoorzitter Aziz Yildirim zit echter al maanden vast voor het justitieel onderzoek waarbij 93 verdachten zijn aangemerkt.

Fenerbahçe is een van de clubs die nadrukkelijk onder de loep worden genomen in het onderzoek en reeds uit de Champions League werd gehouden. Drie andere directieleden van de club kregen van de TFF wel meerjarige schorsingen. Het besluit van de bond komt enkele dagen voordat Galatasaray en Fener in een onderling duel uitmaken wie kampioen wordt van de Turkse miljardenliga.

Lees meer over:
Fenerbahce
galatasaray
omkoopschandaal
omkoping
trabzonspor
Turkije

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.