Kofi Annan: situatie in Syrië blijft onaanvaardbaar

7fbc0054943ebe0b0d0f6a706700e0ff

Kofi Anna, gezant voor de VN en de Arabische Liga, blijft situatie in Syrië onaanvaardbaar vinden. Foto AP/Scanpix Sweden

Buitenland

Het Syrische regime van president Bashar Assad heeft niet al zijn zware wapens teruggetrokken uit bevolkingscentra, hoewel de regering eerder beweerde dat zij wel aan deze eis van Syrië-gezant Kofi Annan had voldaan, meldt Annans woordvoerder Ahmad Fawzi vanavond.

De schending van de afspraken blijkt uit satellietbeelden en andere aannemelijke berichten, volgens de woordvoerder. Fawzi zei dat Annan zich er bewust van is dat de ‘kanonnen zwijgen’ op het moment dat waarnemers van de Verenigde Naties conflictgebieden betreden en dat, zodra de waarnemers hun hielen hebben gelicht, de ‘schotenwisselingen weer op gang komen’.

Volgens Fawzi noemt Annan de situatie in het land “nog altijd onaanvaardbaar”, zo meldt hij tegenover persbureau AP. Er zijn berichten dat Syriërs te maken krijgen met represailles wanneer de autoriteiten erachter komen dat zij met de VN-waarnemers hebben gesproken.

Annan, de gezant van de VN en de Arabische Liga, hield eerder vandaag een toespraak voor de Zweedse Universiteit van Lund. Hij riep de Syrische regering nog maar eens op zich te houden aan de bepalingen uit zijn vredesplan en haar troepen terug te trekken. Ook zei hij dat de wereld bereid moet zijn militair in te grijpen als landen “hun bevolkingen niet kunnen of niet willen beschermen tegen de ergste misdrijven:

“Militair optreden moet echt het laatste redmiddel zijn. Het zal in sommige situaties noodzakelijk zijn, maar de beslissing moet nooit lichtvaardig genomen worden. “

Lees meer over:
Arabische Liga
Bashar al-Assad
Kofi Annan
Syrië
Verenigde Naties
vredesplan
waarnemersmissie

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.