Onrust in Athene na publieke zelfmoord wanhopige Griek

athnese

Mensen verzamelen zich rond de boom waar een 77-jarige gepensioneerde man zichzelf doodschoot, vanwege de economische problemen in Griekenland. Foto AFP / Louisa Gouliamaki

door
Buitenland

Een bejaarde Griekse man pleegde vanochtend zelfmoord op het drukste plein van Athene. In een afscheidsbrief liet de 77-jarige man weten dat de financiële problemen in het land de aanleiding waren voor zijn daad. Uren na de zelfmoord kwam het tot kleine botsingen tussen 1.500 anti-regeringsdemonstranten en oproerpolitie.

Dat meldt persbureau AP. De betogers kwamen samen op het Syntagma-plein, waar de man zichzelf dood schoot, na oproepen via social media en riepen op tot vreedzame protesten tegen de Griekse politici die burgers tot wanhoop zouden drijven met de straffe bezuinigingen die nodig zijn om het land weer economisch op de rails te krijgen. Op het centrale plein kwam het tot botsingen, waarna de politie pepper spray gebruikte om jongeren te verdrijven die met flessen gooiden.

Naast de demonstratie werden er ook tientallen briefjes aan een boom bevestigd waar de gepensioneerde apotheker zichzelf van het leven beroofde. ‘Het was moord, geen zelfmoord’ en ‘Bezuinigingen zijn dodelijk’, stond er op enkele briefjes. In Griekenland is het aantal zelfmoorden de afgelopen twee jaar aanzienlijk gestegen. Het land kampt met een ernstige economische crisis, wat tot zware bezuinigingen en een stijgende werkloosheid heeft geleid.

Lees meer over:
Athene
economische crisis
financiële problemen
Griekenland
werkloosheid

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief