Hans Clevers volgt Robbert Dijkgraaf op als president KNAW

hansclevers-586x391

Geneticus en arts Hans Clevers. Foto NRC / Rien Zilvold

door
BinnenlandWetenschap

Geneticus en arts Hans Clevers volgt op 1 juni Robbert Dijkgraaf op als president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Clevers’ benoeming geldt voor een periode van vier jaar, dat meldt de KNAW op haar website.

Dijkgraaf maakte in november bekend de KNAW te verruilen voor het Amerikaanse Institute for Advanced Study in Princeton. Clevers is volgens de KNAW een van de meest bekroonde wetenschappers van Nederland en werd daarom eerder deze maand al genoemd als gedoodverfde opvolger van Dijkgraaf.

Op dit moment is Clevers nog directeur van het Hubrecht Instituut voor Ontwikkelingsbiologie en Stamcelonderzoek van de KNAW en hoogleraar moleculaire genetica aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht, meldt persbureau Novum. Om belangenconflicten te voorkomen treedt hij per 1 juni terug als directeur van het Hubrecht Instituut en komt hij in dienst van het UMC Utrecht, waardoor hij zijn onderzoekswerk wel kan voortzetten.

Clevers stelt zich een wetenschapper in hart en nieren te voelen. Clevers:

“Het presidentschap van de KNAW is dé plek in Nederland waar ik vanuit die identiteit een stempel kan drukken op de relatie tussen wetenschap en maatschappij.”

Lees meer over:
Hans Clevers
Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen
Princeton
Robbert Dijkgraaf

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.