Flying Dutchman blijkt Lying Dutchman: filmpje inderdaad hoax

Flying Dutchman

'Jarno Smeets' doet alsof hij met vleugels door de lucht vliegt. Foto Screenshot YouTube / jarnosmeets80

Media

Veel mensen dachten het al, en veel mensen schreven het ook in een reactie op onze website: ‘Jarno Smeets’ en zijn Human Birdwings zijn nep. Dit bevestigde Floris Kaayk vanavond in De Wereld Draait Door. Want Floris, zo heet Jarno dus echt.

Het filmpje was over de hele wereld een hit: van de BBC tot de meest uiteenlopende media in de Verenigde Staten. Bright.nl liet journalist David Lemereis online zelfs een uitgebreide analyse optekenen. Lemereis interviewde ‘Jarno Smeets’ in de weken voor zijn zogenaamde vlucht. Nou ja, hij interviewde dus eigenlijk Floris Kaayk.

Floris Kaayk onthult zijn geheim in de De Wereld Draait Door:

‘Het gaat om de droom die zoveel mensen hebben’

Kaayk zette zijn grap buitengewoon goed op. Hij documenteerde alles wat hij deed ‘ter voorbereiding op zijn poging’. En hij gaf vooraf interviews, onder meer aan het Belgische blad Humo. Hij bouwde bovendien een hele website vol uitleg rond zijn nepproject.

En waarom precies deed hij al die moeite? “Het gaat om de droom die zoveel mensen hebben”, zei hij vandaag in De Wereld Draait Door. En inderdaad, vliegen als een vogel is de ultieme droom die zelfs Leonardo da Vinci koesterde, maar nooit wist te realiseren. De mooiste dromen zijn nu eenmaal de fantasieën die in de praktijk onmogelijk zijn.

Dat Kaayk wereldwijd mensen en media deed geloven dat hij echt met zijn nylonvleugels had gevlogen, of vele van ons op zijn minst deed twijfelen of dit wel zo onmogelijk was als altijd leek verondersteld, is een compliment waard. Ook al is de Flying Dutchman nu dus in wezen wel de Lying Dutchman gebleken.

Voor wie het heeft gemist: het filmpje van de nep-’vogelvlucht’:

Lees meer over:
David Lemereis
De Wereld Draait Door
Floris Kaayk
Flying Dutchman
Jarno Smeets

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.