Santorum deed zijn uitspraken over euthanasie in Nederland eerder

De Republikeinse presidentskandidaat Rick Santorum baarde vorige week opzien door te verkondigen dat in Nederland op grote schaal onvrijwillige euthanasie plaatsvindt. Dat was geen vergissing, want dit feitelijk onjuiste verhaal blijkt hij eerder te hebben gehouden.

In onderstaand YouTube-filmpje, dat volgens NOS-correspondent Eelco Bosch van Rosenthal in 2009 is gemaakt, vertelt Santorum dezelfde bizarre verhalen over euthanasie in Nederland als onlangs op een campagnebijeenkomst, bijvoorbeeld dat tien procent van de Nederlanders ieder jaar overlijdt door euthanasie, dat dit in veel gevallen onvrijwillig gebeurt en dat bejaarden in Nederland armbandjes dragen met de tekst “Geen euthanasie alstublieft”.

In de VS zelf leidden de opmerkingen van Santorum ook tot veel ophef. The Washington Post besloot daarop een uitgebreide factcheck te doen en kon de Amerikanen deze week geruststellen: de beweringen van Santorum kloppen niet.

Lees meer over:
euthanasie
Nederland
Republikeinen
Rick Santorum
Verenigde Staten

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.