Recordverlies voor Dexia

dexia8

Dexia verkeert sinds vorig jaar in grote problemen, en leed hierdoor een recordverlies van 11,6 miljard.. Foto Reuters / Thierry Roge

Economie

De Frans-Belgische groep Dexia heeft in 2011 een verlies geleden van 11,6 miljard euro, een record voor de Franse banken. Het jaar ervoor wist het concern nog een winst te behalen van ruim 700 miljoen euro.

In oktober van vorig jaar werd bekend dat de Frans-Belgische groep Dexia werd opgesplitst. België betaalde toen vier miljard euro voor de aankoop van Dexia Bank België. De Franse overheid heeft het Franse deel van Dexia laten overhevelen naar de Franse staatsbank Caisse des Dépots en laten aansluiten bij de Banque de la Poste.

Redenen voor de geldnood en enorme verliezen van vorig jaar zijn de Europese schuldencrisis, het geringe vertrouwen in Belgische en Franse banken en de slechte leningen. Naast de vier miljard voor de nationalisatie van België stak Dexia een miljard in leningen aan Franse gemeenten, en werd 3,4 miljard gestoken in beleggingen in Griekse staatsobligaties. Ook in Amerikaanse hypotheken is 2,6 miljard geïnvesteerd.

Na de nationalisatie werd de aandelenhandel van de noodlijdende bank hervat wat tot een onmiddellijke daling van het aandeel leidde. Het aandeel opende toen 36 procent in de min naar 0,54 euro. Uiteindelijk kelderde het zelfs naar 0,30 euro. In drie jaar tijd is het de derde grote bank die door de Belgische staat is gered.

De nieuwe raad van bestuur van de bank is eerder al bijeen gekomen om te praten over zorgwekkende situatie van Dexia, zo meldt persbureau AFP. Het vertrouwen van de consumenten in Dexia bleek nog niet hersteld en de bank verliest nog altijd klanten.

Lees meer over:
banken
België
Dexia
Frankrijk
winst-en verliesrekening

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.