‘Kleine nederlaag’ voor kandidatuur Le Pen ‘maar niet einde’

lepenm

Marine Le Pen van het Front National vertrekt uit haar kantoor in Parijs. Vandaag besloot het Constitutionele Hof niet in te gaan op haar eis de regels voor de kandidaatstelling voor het Franse presidentschap te versoepelen. Foto AFP / Joel Saget

door
Buitenland

Marine Le Pen van het extreemrechtse Front National moet de namen bekendmaken van personen die haar kandidatuur voor het Franse presidentschap ondersteunen. Dat heeft het Franse Constitutionele Hof vandaag bepaald.

Le Pen staat op de derde plek in opiniepeilingen met zestien procent na Nicolas Sarkozy (25 procent) en Francois Hollande (32 procent). Maar de kandidatuur van de leider van Front National loopt gevaar door de eis dat een kandidaat handtekeningen moet overleggen van vijfhonderd burgemeesters of lokale bestuurders die de kandidatuur ondersteunen. De handtekeningen worden vervolgens gepubliceerd. Le Pen zegt dat zij op dit moment al 430 handtekeningen heeft verzameld, meldt persbureau Reuters.

Le Pen zegt dat de regel tegen haar partij werkt en in strijd is met de grondwet. Het Constitutionele Hof zegt echter dat openbaarmaking van de handtekeningen geoorloofd is en de politieke transparantie dient. Le Pen noemde in een persconferentie op BFM TV de beslissing van het Hof een “verlies voor de democratie” en een “verlies voor honderden burgemeesters van kleine steden” die de “moed hebben tegen het tweepartijsysteem” in te gaan.

De persconferentie van Le Pen op BFM TV:

Het is een kleine nederlaag voor Le Pen, zegt onze correspondent Dirk Vandenberghe, maar zeker niet het einde van haar kandidatuur. Vandenberghe:

“Ik gok dat ze alsnog de 500 handtekeningen zal halen, al weet ik dat niet honderd procent zeker. het is natuurlijk ook een beetje verkiezingsretoriek van haar. Bij de vorige verkiezingen haalde ze er ook op het laatste moment 530 binnen. Daar hielp Sarkozy toen ook aan mee. Hij zit nu relatief veilig in de opiniepeilingen, maar ik denk dat zowel de UMP (van Sarkozy) als de PS (van Hollande) niet zonder Le Pen de verkiezingen in willen gaan.”

De kandidaten hebben nog tot 16 maart om de vereiste handtekeningen te overleggen, meldt persbureau AP. De eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen vindt 22 april plaats.

Lees meer over:
Dirk Vandenberghe
François Hollande
Frankrijk
Front National
Marine Le Pen
Nicolas Sarkozy

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.