Na vierhonderd jaar is deze Rembrandt eindelijk van Leiden

Rembrandt_van_Rijn_180

De Brillenverkoper is nu in het bezit van Leiden.

Cultuur

Het duurde bijna vierhonderd jaar, maar nu hebben de gemeente Leiden en museum De Lakenhal eindelijk een echte Rembrandt verworven. Het gaat om het vroegst bekende schilderij van de Hollandse meester, ter grootte van ongeveer een A4’tje.

Rembrandt schilderde het werk, ‘Brillenverkoper uit 1623-1624’, omstreeks zijn 17de levensjaar in zijn geboortestad Leiden.

‘Het Leiden van Rembrandt is er nog’

De aankoop is volgens wethouder van Cultuur Jan-Jaap de Haan van historisch belang voor de stad:

“In Leiden is de monumentale, historische binnenstad nog grotendeels intact. Het Leiden van Rembrandt is er nog. Een werk van Rembrandt mocht niet ontbreken.”

Ook museumdirecteur Meta Knol benadrukt de historische waarde van het werk voor Leiden:

“Naast de jonge Rembrandt werkten ook Jan Lievens, Jan Steen en Jan van Goyen in de sleutelstad. Als kunstenaar liet Rembrandt zich inspireren door Lucas van Leyden.”

De Brillenverkoper werd in 1968 voor het eerst gepresenteerd. Toen werd het kleine paneeltje nog gezien als een vroeg werk uit de omgeving van Rembrandt. Sinds 1992 wordt het aan de meester toegeschreven. Over de identiteit van de verkoper en het prijskaartje worden geen mededelingen gedaan.

Lees meer over:
De Lakenhal
gemeente
Jan-Jaap de Haan
Leiden
Meta Knol
Rembrandt van Rijn

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.