Journalist en schrijver Anil Ramdas (54) overleden

Anil Ramdas. Foto Katrijn van Giel

Foto Katrijn van Giel

Binnenland

Anil Ramdas is gisteren - op zijn verjaardag - overleden. Een familielid heeft dat bevestigd. Volgens haar gaat het om een ‘zelfverkozen dood’. De Surinaams-Nederlandse auteur is 54 jaar oud geworden.

Ramdas, zoon van een onderwijzer en een radiomaakster, groeide op in Suriname en vertrok in 1977 naar Amsterdam om daar te studeren. In 1989 werd hij redacteur bij De Groene Amsterdammer en in 1992 ging hij als columnist, essayist en reisverslaggever aan de slag voor NRC Handelsblad. Hij presenteerde vanaf 1994 diverse televisie- en radioprogramma’s, zoals In Mijn Vaders Huis (VPRO), Zilte Stranden (VPRO), Weldenkende Mensen (NPS) en Het Blauwe Licht (VPRO). In 1993 hield Ramdas de Den Uyl-lezing. Ook was hij van 2003 tot en met 2005 directeur van debatcentrum De Balie in Amsterdam.

Afgelopen zaterdag presenteerde Ramdas nog het praatprogramma Z.O.Z. bij de VPRO. Aanstaande zaterdag wordt de aflevering die hij woensdag opnam nog uitgezonden. Volgens de VPRO was Ramdas zelf erg trots op die aflevering.

Aan het begin van dit millennium was Ramdas drie jaar lang buitenlandcorrespondent voor NRC Handelsblad in India. Hij schreef later Paramaribo: de vrolijkste stad in de jungle (2009) en de roman Badal (2011). Op 22 december 2011 schreef Ramdas zijn laatste bijdrage voor de rubriek ‘De reizende commentator’ van NRC Handelsblad.

Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van NRC Handelsblad, reageert op de dood van Ramdas:

“Geschokt. Ik ben bewonderaar van zijn persoonlijk getinte en geëngageerde journalistiek bij ons en op televisie.”

Lees hier het interview dat Elsbeth Etty vorig jaar met Ramdas had naar aanleiding van zijn roman.

Lees meer over:
Anil Ramdas
NPS
NRC Handelsblad
Paramaribo
Suriname
VPRO

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.