Heineken boekt meer winst en omzet dan verwacht

Heineken

Foto Flickr / viZZZual.com

Economie

Bierbrouwer Heineken heeft het afgelopen jaar meer winst en omzet geboekt dan analisten hadden verwacht. De omzet kwam uit op 17,12 miljard euro tegen 16,13 miljard euro een jaar eerder. Heineken presenteerde vandaag zijn jaarcijfers.

De omzet steeg met 3,6 procent. Van deze stijging komt 2,5 procent op het conto van een grotere afzet van bier en 1,5 procent op de gestegen opbrengst per hectoliter.

De winst van Heineken ging met 9 procent omhoog en kwam in 2011 uit op 1,58 miljard euro. Maar de nettowinst daalde 1,2 procent als gevolg van een bijzondere bate in 2010. De nettowinst bedroeg 1,43 miljard euro tegen 1,45 miljard in 2010.

Analisten hadden vooraf gemiddeld gerekend op een jaaromzet van 16,999 miljard euro en een nettowinst van 1,414 miljard.

Het resultaat voor rente en belasting (EBIT) daalde van 2,49 miljard euro in 2010 naar 2,46 miljard euro afgelopen jaar. Dit kwam door hogere kosten en investeringen.

Heineken kijkt positief naar het komende jaar. Het concern hoopt te kunnen profiteren van de stijgende verkopen in opkomende economieën in Afrika, Latijns-Amerika en Azië. Ook ziet Heineken aanhoudend stijgende prijzen voor grondstoffen en verpakkingen.

Heineken start een nieuw kostenbesparingsprogramma, waarmee in der periode 2012-2014 500 miljoen euro moet worden bespaard. Het groepsbiervolume steeg 1,1 procent naar 213,9 miljoen hectoliter.

Lees meer over:
bier
Heineken
jaarcijfers

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.