En zo klinkt een bevroren zee: als duizend neurotische dolfijnen

Media

In het buitenland vriest het soms zo hard dat het ijs ervan gaat huilen. Ja, echt, huilen. Altijd al willen weten hoe dat klinkt? Nu is je kans.

Het water van de Zwarte Zee bij de havenstad Odessa in Oekraïne is dusdanig bevroren dat het klinkt alsof er duizend neurotische dolfijnen huilen. In werkelijkheid klinkt het geluid van de ijsplaten die tegen en over elkaar aan schuiven. En dat klinkt dus zo:

Dat is dus letterlijk en figuurlijk enorm cool. Overigens heet het fenomeen waarbij meren en zeeën bevriezen en in beweging komen kruiend ijs. De natuurkrachten kunnen dan enorm zijn en verklaren wellicht ook het rare geluid dat daarbij te horen is.

Lees meer over:
Huilen
ijs
Odessa
zeehonden
Zwarte Zee

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.