Frauderende Stapel kreeg 2,2 miljoen aan subsidies

josengelen

De voorzitter van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), Jos Engelen. Foto NRC / Leo van Velzen

Binnenland

Na recente gevallen van wetenschapsfraude ziet de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) geen enkele reden strenger toezicht te houden op de financiering van wetenschappelijk onderzoek. Dit zegt hun voorzitter Jos Engelen vandaag in een interview met NRC Handelsblad.

NWO is de grootste financier van wetenschappelijk onderzoek en verstrekt jaarlijks een half miljoen euro subsidie aan onderzoeken van de beste wetenschappers. De Tilburgse psycholoog Diederik Stapel, die vorig jaar op grote schaal met onderzoeksdata bleek te hebben gefraudeerd, kreeg 2,2 miljoen euro van de organisatie, blijkt nu. NWO gaat het geld waarschijnlijk niet terugeisen, omdat het grotendeels aan salarissen van bijvoorbeeld promovendi is besteed – mogelijk niet onrechtmatig. De Rotterdamse internist Don Poldermans, wegens fraude ontslagen, kreeg een ton van de organisatie.

Engelen: frauderende hoogleraren ‘uitzonderlijke figuren’

Engelen houdt vol dat het systeem deugt: onderzoekers controleren elkaar goed en als iemand fraudeert, wordt dat heus wel ontdekt. Zijn organisatie geeft enkel subsidie aan excellente onderzoekers, zegt hij. “En excellente onderzoekers zijn honderd procent betrouwbaar. Excellente onderzoekers frauderen niet.” De frauderende hoogleraren noemt Engelen “uitzonderlijke figuren”. Er is niets mis met de financiering door NWO, zegt hij. “Het systeem werkt. Het zijn de mensen die soms niet deugen.” In 2010 honoreerde NWO 1.567 subsidie-aanvragen.

Als reactie op eerder onderzoek van NRC Handelsblad, waaruit bleek dat universiteiten sinds 2005 zeker 110 keer wetenschapsfraude hebben onderzocht, zegt Engelen dat hij dat niet veel vindt. Een toenemende publicatiedruk herkent hij niet. De onderlinge controle tussen wetenschappers is onverminderd groot. “Het is druk ja, maar niet té druk.”

Lees het volledige interview met Engelen vandaag in NRC Weekend of in onze digitale editie.

Lees meer over:
Diederik Stapel
Don Poldermans
Jos Engelen
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek
wetenschapsfraude

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.