BankGiro Loterij eist exclusiviteit van musea - ‘wonderlijke afspraken’

bankgiroloterij

Beneficienten van de diverse Nederlandse kunstinstellingen van de BankGiro Loterij in februari 2010 bijeen in het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement met in handen de cheque met daarop de toewijzing 2009 van de BankGiro Loterij. Foto NRC / Vincent Mentzel

Cultuur

Musea die geld krijgen van de BankGiro Loterij kunnen geen geld ophalen bij andere loterijen. Zij tekenen voor exclusiviteit als ze geld ontvangen van de BankGiro Loterij. Dat bevestigt Marieke van Schaik, directeur van de Goededoelenloterijen waar de BankGiro Loterij onder valt, vandaag in NRC Handelsblad.

De BankGiro Loterij keerde vorig jaar 60 miljoen euro uit. Maandag maakt ze bekend dat het bedrag iets hoger zal zijn op haar jaarlijkse Goede Doelen Gala waar tientallen museumdirecteuren aanwezig zijn. Het merendeel van het loterijgeld gaat naar ruim 50 musea. Musea zijn in toenemende mate afhankelijk van het geld van deze loterij. Door de bezuinigingen op cultuur en de economische crisis die het moeilijk maakt sponsors te trekken, zien ze hun inkomsten teruglopen.

‘Exclusieve deal van musea met BankGiro Loterij heeft geen maatschappelijk nut’

Felix Timmermans, één van de initiatiefnemers van de Nationale Kunstloterij die vorig jaar van start ging, noemt het “onvoorstelbaar” en “absurd” dat de BankGiro Loterij musea laat tekenen dat ze niet met andere loterijen in zee mogen gaan. “Ik snap het alleen uit het belang van mensen die een monopolie te verdedigen hebben, maar het heeft geen maatschappelijk nut”, aldus Timmermans.

Loterijen krijgen een vergunning van het ministerie van Justitie met als voorwaarde dat ze ten minste 50 procent van de totale inleg ten goede laten komen aan doelen van algemeen belang. Maar naar de voorwaarden die aan de begunstigden worden gesteld kijkt het ministerie niet, zegt een woordvoerder.

VVD vindt exclusiviteitsafspraak loterij en musea wonderlijk

Volgens de Nedelandse mededingingsautoriteit (NMa) is exclusiviteit op zich niet verboden. “Maar er moet wel een redelijke termijn aan verbonden zijn. Wat redelijk is, zou je moeten onderzoeken”, zo zegt een woordvoerder. De BankGiro Loterij gaat bij veel musea een relatie voor vijf jaar aan.

“Wonderlijk, zo’n exclusiviteitsafspraak”, vindt Bart de Liefde, Kamerlid namens de VVD. “Dit geeft de noodzaak aan om de wet op de kansspelen te herzien. Daar werken we aan.” De Liefde pleit al enige tijd voor een tweede cultuurloterij, die ook schenkt aan podiumkunsten en cultuureducatie. “Met maar één aanbieder krijg je dit soort wonderlijke eisen.”

Lees meer in het achtergrondartikel ‘Gokken voor de kunsten’ van onze redacteuren Birgit Donker en Daan van Lent in NRC Weekend of in onze digitale editie.

Lees meer over:
BankGiro Loterij
Bart de Liefde
Felix Timmermans
Goede Doelen Gala
loterijen
Marieke van Schaik
musea
Nationale Kunstloterij
VVD

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.