‘Twintig doden in Syrië’ - ‘VS optimistisch over opstellen VN-resolutie’

syrra

Een Syrische soldaat staat naast een uitgebrande tank in de stad Homs, 2 februari. Foto AP

door
Buitenland

Bij gewelddadige botsingen tussen Syrische militairen en opstandelingen zijn in hoofdstad Damascus en in andere zuidelijk gelegen dorpen zeker twintig mensen omgekomen, waaronder negen soldaten.

Dat laten Syrische activisten weten tegenover persbureau Reuters. Al elf maanden lang probeert het regime van president Bashar al-Assad de opstand in het land te onderdrukken. Daarbij zouden volgens de Verenigde Naties al meer dan vijfduizend mensen omgekomen zijn. Vandaag presenteerde mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch een rapport (pdf) waaruit blijkt dat de Syrische autoriteiten ook kinderen zou martelen.

Ook vandaag gingen weer duizenden Syriërs de straat op om te demonstreren tegen het regime in Damascus. Dit zouden beelden zijn uit Kafar Aaouaid:

Nu de gewelddadigheden in Syrië steeds chaotischer en onoverzichtelijker lijken te worden, de Arabische Liga sprak vorige maand al van een mogelijke burgeroorlog, proberen leden van de VN-Veiligheidsraad een nieuwe ontwerpresolutie te schrijven dat het regime in Damascus en het gebruik van geweld tegen burgers veroordeelt.

De enige landen die mogelijk een nieuwe resolutie kunnen torpederen zijn Rusland en China. Westerse en Arabische diplomaten wachten dan ook het oordeel af van Moskou om de vierde versie van het document in stemming te brengen. Bronnen binnen de Amerikaanse regering melden aan Reuters “voorzichtig optimistisch” te zijn dat zowel China als Rusland akkoord zullen gaan met de resolutie. Beide landen hebben nauwe banden met Syrië en hebben de afgelopen maanden terughoudend gereageerd op pogingen om Damascus onder druk te zetten.

Lees meer over:
Arabische Liga
Bashar al-Assad
china
Damascus
Human Rights Watch
Moskou
Rusland
Verenigde Naties
VN-Veiligheidsraad

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.