CDA-voorzitter heeft kritiek op eigen kabinet - plannen voor mogelijke val

Binnenland

CDA-voorzitter Ruth Peetoom heeft kritiek op het bezuinigingsbeleid van het eigen kabinet. Peetoom zegt in een interview in NRC Weekend vandaag dat de coalitie “voorbij gaat aan allerlei hervormingen die wel nodig zijn”. Volgens haar moeten fundamentele kwesties als de gezondheidszorg, arbeidsmarkt en de woningmarkt aangepakt worden.

Door de economische crisis lijken extra bezuinigingen onvermijdelijk. Dat zet druk op de regeringscoalitie. Het CDA-partijbestuur heeft een scenario vastgesteld voor de reactie van de partij op een mogelijk snelle kabinetscrisis. Peetoom heeft twee weken geleden met het partijbestuur besproken hoe in die situatie snel een nieuwe partijleider aangewezen kan worden. “Als het kabinet valt, is daar een scenario voor”, zegt Peetoom. “Op het moment dat dit zich voordoet, dan staan we er. Be there.”

Hoe dat scenario voor de partij die nu negentien maanden leiderloos is eruit ziet, wil ze niet zeggen.
Peetoom vindt verder dat haar eigen partij minder “gedomineerd” moet worden door financieel-economische thema’s. “Natuurlijk moet je de financiën goed op orde hebben. Maar het is een randvoorwaarde, geen doel. Niet wat iets kost is belangrijk, wel de waarde die het heeft. Daarop moeten wij ons gaan profileren.”

Het is de eerste keer dat de nieuwe CDA-partijvoorzitter zich zo duidelijk politiek uitspreekt. Dat is gewoonlijk voorbehouden aan vicepremier Maxime Verhagen en de fractievoorzitter, Sybrand van Haersma Buma. Het drietal heeft nu afgesproken dat de communicatie “helderder” kan. “Dat zijn we dus nu aan het doen.”

Lees het uitgebreide interview met Peetoom op pagina 24 en 25 van NRC Handelsblad (digitale editie).

Lees meer over:
Bezuinigingen
CDA
economische crisis
Maxime Verhagen
Ruth Peetom
Sybrand Van Haersma Buma

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.