Bulgarije zegt bezoek premier Rutte af om ‘Schengen’

Greece's Prime Minister Papandreou arrives at an European Union summit in Brussels

Het bezoek van Rutte aan Bulgarije en Roemenië is op het laatste moment afgezegd. Foto Reuters / Thierry Roge

Binnenland

Een bezoek dat premier Mark Rutte vandaag zou afleggen aan Bulgarije, is tien dagen geleden door de Bulgaarse regering afgezegd. Een bezoek aan Roemenië, gepland voor morgen, is daarna eveneens geannuleerd.

De Bulgaarse afzegging houdt verband met het Nederlandse veto op toetreding van Bulgarije tot de Schengenzone voor vrij reizen, zegt het Bulgaarse ministerie van Buitenlandse Zaken desgevraagd. Momenteel bestaan niet “de omstandigheden”waarin beide landen “goed en in zijn volledigheid” over hun relatie kunnen spreken, aldus een woordvoerder. Maar als hoofdreden voor het “uitstel” van Ruttes bezoek voert Bulgarije de volle agenda van premier Boyko Borissov aan. Deze week behandelt het Bulgaarse parlement de begroting van volgend jaar.

Minister Leers van Asiel blokkeerde vorige maand het Schengen-lidmaatschap van Bulgarije en Roemenië, ondanks een positief rapport over beide landen van de Europese Commissie.

Na de Bulgaarse afzegging werd ook het bezoek van Rutte aan Boekarest, dat voor morgen stond gepland, op de lange baan geschoven. Volgens de Roemeense ambassadeur in Nederland, Calin Fabian, is dit “in onderling overleg” met Nederland gebeurd, wegens de “drukke financieel-economische agenda in Europa”.

Een woordvoerder van Rutte ontkent dat ‘Schengen’ de reden is voor het niet doorgaan van de reis. Hij zegt dat in gezamenlijk overleg met beide landen is besloten van het bezoek af te zien omdat het agendatechnisch “niet handig” was. Nederlandse diplomaten zijn met Bulgarije en Roemenië in gesprek over een nieuwe datum voor de reis.

Ben Jager, honorair consul van Roemenië in Nederland, is ervan overtuigd dat Nederlands standpunt over Schengen tot het afzeggen van de bezoeken heeft geleid. Hij zegt dat Roemenen en Bulgaren dat standpunt als beledigend ervaren.

“In hun ogen behandelt Nederland ze als tweederangs landen.” - Jager

Roemenië hield eind september Nederlandse vrachtwagens met bloemen tegen bij de grens. Dit gold als een reactie op de Nederlandse opstelling.

Lees meer over:
Bulgarije
Mark Rutte
Roemenië
Verdrag van Schengen

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.