Rutte ‘kan weinig antwoorden geven’ bij Kamerdebat eurotop

Rutte tijdens een wekelijkse persconferentie. Screenshot NOS Politiek24

Economie

Het unieke zaterdagdebat in de Tweede Kamer is een half uur geleden begonnen (en hier te volgen). Rutte liet vooraf al weten hij weinig antwoorden zal kunnen geven omdat de onderhandelingen in de Europese Unie nog volop gaande zijn.

Vandaag zijn, net als gisteren, de Europese ministers van Financiën bijeen in Brussel. Ze vergaderen daar over de aanpak van de Europese schuldencrisis en de situatie van Griekenland. Volgens de eerste berichten die daarvandaan naar buiten kwamen, zullen de Europese banken veel meer verlies op hun Griekse schulden moeten nemen dan afgelopen zomer werd afgesproken.

Ook de Nederlandse minister van Financiën, Jan Kees de Jager, is in Brussel. Hij sluit eventueel later vandaag nog aan bij het debat in de Tweede Kamer.

Morgen komen Europese regeringsleiders samen, maar omdat Merkel en Sarkozy het de afgelopen dagen niet eens konden worden, is de verwachting dat definitieve besluiten uitblijven. Op woensdagavond volgt een extra eurotop waar wel knopen moeten worden doorgehakt.

Rutte zei niet veel te willen zeggen vandaag, omdat dat de Nederlandse onderhandelingspositie zou kunnen schaden. Ook loopt hij het risico dat hij de Kamer verkeerd informeert, omdat hij niet over de laatste informatie uit Brussel beschikt. “Maar ik ga heel goed luisteren”, beloofde hij de Kamer.

De onderhandelingen in Brussel gaan, net als het Kamerdebat, over Griekenland, het steunfonds voor de euro, de banken en de begrotingsregels voor de eurolanden.

Lees meer over:
Brussel
Griekenland
jan kees de jager
Mark Rutte
schuldencrises
Tweede Kamer

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.