Dexia krijgt ‘bad bank’ - klanten haalden 300 miljoen weg

dexia

Een vrouw loopt langs het hoofdkwartier van Dexia in Brussel. Foto AP / Geert Vanden Wijngaert

Economie

De Frans-Belgische bank Dexia krijgt een staatswaarborg voor de risicovolle activiteiten van België en Frankrijk, de ‘bad bank’. Daarnaast worden de gezonde onderdelen van de groep verkocht. Dat meldt het Belgische dagblad De Tijd.

De Belgische regering kwam gisteren bijeen om te praten over mogelijke nieuwe steun aan de bank. Dexia kreeg in 2008 6,4 miljard euro staatssteun, maar is opnieuw in de problemen gekomen na een negatief rapport van kredietbeoordelaar Moody’s.

De klanten van Dexia Bank België hebben gisteren 300 miljoen euro weggetrokken bij hun bank. Elektronische transacties zijn in dit cijfer nog niet meegenomen. Volgens De Tijd is 300 miljoen euro slechts een fractie van de totale spaargelden van Dexia in België en minder dan Dexia in 2008 bij de vorige crisis zag verschuiven.

Dexia in problemen na kritisch rapport Moody’s

De problemen bij Dexia komen onder meer voort uit de grote portefeuille van beleggingen in Griekse staatsobligaties van de bank. Dexia heeft voor een bedrag van bijna 21 miljard euro uitstaan aan staatsobligaties van Griekenland en andere probleemlanden. Beleggers twijfelen aan de liquiditeitspositie van de bank, waardoor het voor Dexia steeds moeilijker wordt om bij andere Europese banken te lenen. Het is daarom dat de Europese Centrale Bank Dexia momenteel al ondersteunt.

Onze economieredactie over de crisis bij Dexia:

“De problemen bij Dexia laten zien dat de Europese schuldencrisis dreigt over te slaan naar de banksector. Beleggers en banken maken zich steeds meer zorgen over de gezondheid van Europese banken die grote portefeuilles staatsobligaties van probleemlanden bezitten. Naarmate steeds meer landen in de crisis worden getrokken, worden steeds meer banken als risicovol gezien.”

Lees meer over:
België
Dexia
Moody's

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.