Talpa koopt Radio 538 terug

Media

Talpa, het bedrijf van John de Mol, wordt eigenaar van Radio 538, het populairste radiostation van Nederland. De Mol wilde Radio 538 graag terug.

Toen Talpa en uitgever Sanoma in april de overname van SBS bekendmaakten, zei hij: eigenlijk vind ik radio nog leuker dan tv.
Het afscheid van 538 is een tegenvaller voor Bert Habets, directeur van RTL Nederland. Hij legde het afgelopen jaar de nadruk op de multimediale strategie van het bedrijf. Zo werkten RTL 4 en Radio 538 intensief samen bij The Voice of Holland. Nu krijgen vermoedelijk de kandidaten van SBS-talentenjachten denkelijk een kans op de zender.

De radiozenders waren met name in de recessie en bij een dalende advertentiemarkten ondanks de problemen op de advertentiemarkt, een stabiele inkomstenbron voor RTL. Nu trekt de markt weer aan. Vorig jaar zorgde Radio 538 voor 56 miljoen omzet, bijna 6 procent meer dan in 2009. De tv-zenders van RTL Nederland hadden een omzet van 373 miljoen euro, ruim 17 procent meer dan in 2009.

Radio 538 was sinds juni 2007 eigendom van RTL Nederland. De Mol bracht toen ‘538’ en zijn mislukte tv-zender Tien onder bij RTL. In ruil kreeg hij een belang van 26,3 procent van in RTL Nederland. Dat moet hij afstoten nu hij minderheidsaandeelhouder wordt in SBS, aldus de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vrijdag bekend. De Mol zou anders te veel macht krijgen bij beide commerciële tv-bedrijven.

RTL Group, het moederbedrijf van RTL Nederland, gebruikt zijn eerste kooprecht op De Mols belang. Talpa krijgt naast Radio 538 in handen ook Slam FM en Radio 10 Gold in bezit. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

Lees meer over:
John de Mol
Radio 538
Talpa

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.