Soedan: VN moet grensgebied Zuid-Soedan verlaten

soedan

Een vrouw wast zichzelf in het Zuid-Soedanese Juba. Foto Reuters / Goran Tomasevic

door
Buitenland

Soldaten van de Verenigde Naties moeten Zuid-Kordofan verlaten zodra Zuid-Soedan zich op 9 juli afscheidt van het noorden.

Dat heeft een woordvoerder van de Noord-Soedanese regering van president Omar al-Bashir vanmiddag gezegd, meldt persbureau AP. Volgens hem kan het Soedanese leger zelf de orde handhaven en veiligheid waarborgen in het grensgebied (Google Maps). Mensenrechtenorganisaties en diplomaten vrezen dat het vertrek van de VN-vredesmacht tienduizenden burgers, die het zuiden steunen, in gevaar brengt. Op 1 juni benadrukte de Soedanese ambassadeur Daffa-Alla Elhag Ali Osman ook al in de VN-Veiligheidsraad dat de VN Soedanees grondgebied moeten verlaten per 9 juli.

Vrijdag maakte Bashir, die internationaal wordt gezocht wegens de genocide in Darfur, bekend de militaire operaties van zijn leger niet te zullen staken in Zuid-Kordofan.

Het noordelijke leger vecht al sinds vorige maand in Zuid-Kordofan tegen gewapende groepen die gelieerd zijn aan Zuid-Soedan. Volgens het humanitaire bureau van de Verenigde Naties, OCHA, zouden bij gevechten huizen zijn platgebrand, landmijnen gelegd en op grote schaal humanitaire hulpvoorraden geplunderd zijn.

Ook in het betwiste olierijke gebied Abyei vochten noordelijke en zuidelijke troepen tegen elkaar. Hierdoor moesten duizenden mensen de regio ontvluchtten. De VN-Veiligheidsraad stemde woensdag in met een resolutie om 4.200 Ethiopische VN-vredessoldaten in te zetten in Abyei. Vorige maand leken de spanningen tussen Noord- en Zuid-Soedan te escaleren, toen Khartoum troepen stuurde om het gebied in te nemen. De VN-troepenmacht moet zes maanden toezien op de terugtrekking van de troepen van Khartoum en het toezien op de veiligheid het gebied.

Lees meer over:
Abyei
Noord-Soedan
Omar al-Bashir
Soedan
Verenigde Naties
Zuid-Kordofan
Zuid-Soedan

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.