EU-autoriteiten: Egypte mogelijk bron EHEC-bacterie

ecoli

Het onderzoek naar de bron van de E.coli-variant EHEC leidde wees eerder onder meer komkommer, kiemgroenten en rundvlees aan als mogelijke bron. Foto Reuters / Ints Kalnins

Wetenschap

De EU-autoriteit voor voedselveiligheid, de EFSA, zegt dat de oorsprong van de E.coli-uitbraak in Duitsland en Frankrijk mogelijk in Egypte ligt. Vanuit dat land zouden in 2009 of 2010 een aantal ladingen fenegriekzaad (wiki) zijn geïmporteerd.

De EFSA en het Europees Centrum voor ziektepreventie en –bestrijding (ECDC) verklaarden in een rapport dat gisteren uitkwam dat “er nog steeds veel onduidelijkheid heerst over of dit daadwerkelijk de bron is van alle infecties”.

De EHEC-bacterie kostte tot nu toe in Europa aan zeker 47 mensen het leven, duizenden werden ziek. Eén dodelijk slachtoffer kwam uit Zweden, de rest stierf in Duitsland. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) staat de uitbraak in Frankrijk hier los van. Het rapport zegt dat verder onderzoek noodzakelijk is.

Eerder werden diverse groenten aangewezen als mogelijke bron, wat leidde tot een tijdelijk importboycot van Nederlandse groenten door Rusland. De schade voor telers en handelaren loopt tot in de honderden miljoenen.

Lees meer over:
E.coli
EHEC
EHEC-bacterie

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.