Vandaag weer geen openbaar vervoer in drie grote steden

ov

Het Stationsplein in Amsterdam eerder deze maand tijdens de staking van de GVB. Foto NRC Handelsblad / Maurice Boyer

Binnenland

Opnieuw wordt vandaag in de drie grote steden gestaakt in het openbaar vervoer. In Rotterdam, Den Haag en Amsterdam rijden tussen 09.00 en 15.00 uur geen bussen, trams en metro’s.

Het is de zoveelste in een serie van stakingen die als actie gelden tegen de kabinetsbezuinigingen en een voorgenomen openbare aanbesteding die het kabinet wil doorvoeren in het ov.

Uiteindelijk moet dit enkele tientallen miljoenen euro’s opleveren. Maar de vervoersbedrijven vrezen dat wanneer internationale concurrenten als Arriva en Connexxion meedingen naar de diensten in de grote steden, er tientallen banen verloren gaan. Ook zouden er minder ritten komen.

De lokale vervoersbedrijven RET, HTM en GVB trachtten eerder nog de acties van vandaag te voorkomen door een gang naar de rechter te maken. Deze oordeelde echter dat het personeel zich mag beroepen op het stakingsrecht.

Lees meer over:
Arriva
Connexxion
Kabinet
openbaar vervoer
openbare aanbesteding
staking

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.