Verhagen: vrees voor buitenlandse invloeden begrijpelijk en terecht

verhagen

Maxime Verhagen tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

Binnenland

Vicepremier Maxime Verhagen vindt de vrees van Nederlanders voor buitenlandse invloeden “begrijpelijk” en “terecht”. Kabinetspartij CDA zou meer moeten luisteren naar de zorgen dat buitenlanders Nederland blijvend veranderen, dat “buitenlandse producten” ook een “buitenlandse ziekte” met zich kunnen meebrengen, dat kerken vervangen worden door islamitische gebedshuizen, dat immigranten Nederlandse werknemers te snel af zijn of dat nieuwkomers zich niet aanpassen.

Dit blijkt uit een toespraak die Verhagen vanavond zal uitspreken en die in bezit kwam van NRC-redacteur Freek Staps.

Niet eerder verbond Verhagen zich zo expliciet aan het gedachtegoed van de PVV over buitenlandse invloeden die Nederland zouden bedreigen, zo schrijft Staps vanmiddag in NRC Handelsblad.

“Blijft mijn buurt wel mijn buurt als er weer een kerk gesloten wordt en er een moskee wordt gebouwd? Waarom passen de nieuwkomers zich niet aan ons aan? Ze pikken toch niet de baan van mijn zoon in?”

Op deze manier verwoordt Verhagen de vrees die volgens hem breed wordt gedeeld in het land. Ten onrechte zouden dit soort huiveringen volgens Verhagen “ook door mijn eigen CDA” lang beschouwd zijn als foutieve reactie op “de snelle veranderingen in de wereld.” Volgens hem moet het CDA hierop inspringen:

“We moeten die zorgen niet afdoen als onfatsoenlijk of stellen dat je dat niet mag vinden. Het onbehagen moet ook het onbehagen zijn van een volkspartij als het CDA”.

Doet de partij dit niet, dan worden anderen “beloond met de ene verkiezingsoverwinning na de andere”. Verhagen zegt afstand te willen houden tot populisme, maar zegt niet blind te willen zijn “voor de voedingsbodem ervan. “

Nieuwe koers
Verhagens CDA heeft vier verkiezingen op rij verloren. De partij zoekt naar een koers en de vicepremier zet in zijn toespraak uiteen wat volgens hem de oplossing is voor christen-democratische politici die het vertrouwen van kiezers zijn verloren. Volgens Verhagen moeten CDA-politici weer meer tussen de mensen gaan staan.

Verhagen zegt in de toespraak dat de vragen zoals hij ze opsomt niet populistisch zijn, maar de antwoorden van sommige politici wel. Daarmee lijkt hij te doelen op de PVV, die hij bekritiseert. Volgens Verhagen is het “een illusie te denken dat een hek om Nederland alles oplost en dat we kunnen wegkruipen achter de dijken”.

De toespraak wordt vanavond uitgesproken op een partijbijeenkomst. Lees hier de toespraak.

Lees meer over:
CDA
PVV
Verhagen

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.