Rusland neemt Toepolev-134s uit de roulatie

Emergency Ministry members work at the site of the Tupolev-134 plane crash outside the northern Russian city of Petrozavodsk

Reddingswerkers bij de wrakstukken van de dinsdag verongelukte Toepolev-134. Foto Reuters/Timur Khanov

door
Buitenland

Als het aan de Russische president Dmitri Medvedev ligt worden de Toepolevs-134s, het model waarvan dinsdag een toestel neerstortte in het noordwesten van Rusland, na dit jaar gefaseerd uit de luchtvaart genomen.

Direchte aanleiding is het ongeluk met de 31 jaar oude Toepolev-134 van de Russische luchtvaartmaatschappij RusAir die dinsdag neerstortte nabij het vliegveld van de stad Petrozavodsk toen de piloot in dichte mist en regen probeerde te landen. Het ongeluk zou het gevolg zijn van een menselijke fout.

Desondanks heeft Medvedev zijn minister van Transport opdracht gegeven om de Tu-134’s uit de roulatie te nemen, melden Russische persbureaus. Veiligheidsfunctionarissen hebben al eerder aangeraden de verouderde vliegtuigen uit de roulatie te nemen, maar nog niet eerder was daarvoor ook daadwerkelijk een tijdspad uitgestippeld, zo meldt persbureau AP.

Sinds de Toepolev-134 in gebruik werd genomen, in 1963, zijn er 58 van verongelukt. Daarbij kwamen in totaal 1.376 mensen om het leven. De meeste van die ongelukken waren het gevolg van menselijk falen en niet van technische mankementen.

Lees meer over:
Dmitri Medvedev
Rusland
Toepolev
Toepolev-134
vliegtuigcrash

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.