‘Libische opstandelingen sluiten oliepijpleiding naar Tripoli af’

rebellen

Libisch opstandelingen in Benghazi repareren hun wapens. Foto Reuters / Mohamed Abd El-Ghany

door
Buitenland

Libische opstandelingen hebben een oliepijpleiding naar de hoofdstad Tripoli afgesloten in een poging het regime van leider Moammar Gaddafi onder druk te zetten.

Dat meldt een woordvoerder van de opstandelingen aan persbureau Reuters. Zij sloten in het zuiden de leiding uit een olieveld af die brandstof voerde naar een olieraffinaderij in Zawiyah, dicht bij de Libische hoofdstad.

Zaterdag uitte de olie-minister van de Libische opstandelingen, Ali Tarhouni, felle kritiek op het uitblijven van Westerse financiële hulp. Volgens Tarhouni is de hele olieproductie stilgevallen door de beschadigingen die de gevechten in het land hebben veroorzaakt en zijn de rebellen bankroet. De Europese Unie onderzoekt nu of de bevroren tegoeden van het regime van Gaddafi gebruikt kunnen worden om de opstandelingen te financieren.

In havenstad Misrata zou vandaag een kind omgekomen zijn bij raketbeschietingen door de troepen van Gaddafi. Twee anderen zouden gewond geraakt worden in het westelijke opstandelingenbolwerk. In mei dreven rebellen de regeringstroepen uit de stad na wekenlange gevechten, maar de opstandelingen ondervinden hevig verzet waardoor zij niet kunnen optrekken naar hoofdstad Tripoli.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

Lees meer over:
Libië
Moammar Gaddafi
opstandelingen
Tripoli
Zawiyah

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.