Franse oud-staatssecretaris opgepakt vanwege onderzoek aanranding

tron

Oud-staatssecrataris Georges Tron tijdens een vergadering van regeringspartij UMP. Foto AFP / Pierre Verdy

door
Buitenland

De Franse oud-staatssecretaris Georges Tron is door de politie gearresteerd in het kader van een onderzoek naar de aanranding van twee vrouwelijke collega’s.

Onlangs zou ook een derde vrouw een verklaring afgelegd hebben tegen Tron. Het is onduidelijk of zij ook bij de gemeente Draveil werkzaam was, toen Tron daar burgemeester was, zoals de andere twee vrouwen.

Op 29 mei trad Tron, die verantwoordelijk was voor ambtenarenzaken, af. In een verklaring liet hij weten dit te doen omwille van het algemeen belang. Hij ontkent iets fout gedaan te hebben. Volgens de twee vrouwen zijn in 2007 en 2010 voetmassages uitgelopen op een aanranding.

Volgens persbureau AFP werd Tron gedwongen om af te treden omdat zijn partij, de UMP van president Nicolas Sarkozy, bang was dat de zaak in verband gebracht zou worden met de recente affaire rond oud-topman van het Internationaal Monetair Fonds, Dominique Strauss-Kahn. Die zou in een hotelkamer in New York een kamermeisje hebben aangerand.

Dirk Vandenberghe, correspondent in Parijs voor NRC Handelsblad, noemde het aftreden van Tron al een teken van de evolutie van de Franse politiek, die mogelijkerwijs beïnvloed is door de recente commotie rond oud-IMF topman Dominique Strauss-Kahn:

“Het was in Frankrijk sindskort minder gebruikelijk voor politici om af te treden bij beschuldigingen van misdaden. Vroeger kon een zaak nog weleens in de doofpot verdwijnen, maar nu zie je steeds vaker dat beschuldigde politici naar Scandinavisch model opstappen. Zo werd de minister van Buitenlandse Zaken, Michèle Alliot-Marie, door Sarkozy vervangen toen in februari uitkwam dat zij op kosten van het Tunesische regime op vakantie was geweest in dat land. De Franse politiek wordt gevoeliger voor dit soort kwesties, de recente affaire rond oud-IMF topman Dominique Strauss-Kahn heeft daar mogelijk ook effect op.”

Lees meer over:
aanranding
Georges Tron

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.