‘Servië moet kosten verdediging Mladic vergoeden’

rmladic

De voormalig Servische generaal Ratko Mladic tijdens een zitting van het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag, 3 juni 2011. Foto Reuters / ICTY

door
Buitenland

De van oorlogsmisdaden verdachte Servische oud-generaal Ratko Mladic wil dat Servië de kosten van zijn verdediging vergoedt.

Dat zegt zijn advocaat Milos Šaljić in de Kroatische krant Blic. Bovendien zou de Servische regering ook de reiskosten van de familie van Mladic naar het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag moeten betalen. Volgens Šaljić moet de regering beslissen of “zij haar burgers helpt of niet” door deze onkosten te betalen.

Het feit dat de oud-generaal zich vrijwillig heeft overgegeven mag niet bij deze overweging meetellen, vindt Šaljić. De Kroatische regering betaalt immers wel alle kosten van het proces tegen oud-generaal Ante Gotovina, dat komt neer op zo’n 32 miljoen euro. Gotovina gaf zich in tegenstelling tot Mladic niet over.

Mladic, nu 69 jaar, had het bevel over de Bosnisch-Servische troepen toen die na de val van Srebrenica op 11 juli 1995 achtduizend moslimjongens en -mannen hebben weggevoerd en vermoord, die formeel onder bescherming van Nederlandse VN-militairen stonden. Dit wordt beschouwd als de grootste oorlogsmisdaad in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. De voormalig generaal werd 26 mei gearresteerd in een dorpje honderd kilometer ten zuiden van Belgrado en op 31 mei werd hij uitgeleverd aan het Joegoslavië-Tribunaal.

Lees meer over Ratko Mladic en het Joegoslavië-Tribunaal.

Lees meer over:
Joegoslavië-tribunaal
Ratko Mladic
Servie

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.