TNO claimt doorbraak in onderzoek EHEC - ‘voor nu geen oplossing’

BinnenlandWetenschap

Het Nederlandse onderzoeksinstituut TNO claimt een middel te hebben gevonden tegen resistente bacteriën zoals de EHEC-bacterie. Het middel is de komende jaren nog niet toepasbaar bij mensen.

Onderzoekers van TNO zeggen een ‘natuurlijk ingrediënt’ te hebben gevonden tegen bacteriën die resistent zijn geworden tegen antibiotica. De uitvinding is getest met de ESBL-bacterie, maar zou ook toepasbaar zijn voor de EHEC-bacterie. Voor de huidige patiënten is het middel geen oplossing, meldt TNO-onderzoeker dr. Jan Pieter van der Lugt:

“We hebben nog zes maanden nodig om de oplossing kant-en-klaar door te ontwikkelen. Daarna moeten we nog voldoen aan de regelgeving van de overheid. Dat laatste kost veel tijd, dus ik schat dat de oplossing pas over twee jaar in de praktijk toepasbaar is.”

Onze redactie wetenschap duidt de vondst als een poging om de multi-resistente bacteriën, zoals EHEC, uit de voedselketen weg te drukken. Dat stuit op nogal wat moeilijkheden, omdat bacteriën zich razendsnel muteren en omdat ze op vele manieren in de voedselketen kunnen raken.

EHEC-variant gevonden op Nederlandse bietenspruiten

Gisteravond werd bekend dat op groenten van een Nederlandse teler een andere variant van de EHEC-bacterie is gevonden. Volgens de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) betreft het niet de dodelijke variant die momenteel in Duitsland slachtoffers eist.

Minister Schippers (Volksgezondheid) heeft besloten alle rode bietenkiemen van de teler uit de handel te nemen. Welk bedrijf het is, wordt niet bekendgemaakt.

Lees meer over:
antibiotica
EHEC-bacterie
TNO

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.