Kamer wil opheldering van Rutte over vakantievilla Oranjes

Binnenland

De Tweede Kamer wil van premier Rutte opheldering over de situatie rond de vakantievilla van prins Willem-Alexander en prinses Máxima. De Kamer heeft de premier een ultimatum gesteld om enkele vragen te beantwoorden, meldt de Volkskrant.

De Kamer stelt drie vragen, naar aanleiding van het bericht dat het prinselijk paar de vakantievilla in Mozambique kocht door rekeningen te betalen in onder meer belastingparadijs Jersey. De fractievoorzitters van de Tweede Kamer in de zogenoemde ‘commissie-stiekem’ werden op de hoogte gebracht, maar hebben een zwijgplicht. De commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten hield de betaling zo buiten het publieke debat. Dit tot ongenoegen van de Kamerleden die de indruk kregen dat de complete villa via een belastingsparadijs was gekocht.

De Kamer wil de volgende drie vragen voor volgende week donderdag 12 uur beantwoord zien:

1: In welke landen heeft de prins welke rekeningen voor de aankoop- en bouwrechten van de villa betaald?
2: Waarom is de informatie, en dan nog slechts gedeeltelijk, gedeeld met de commissie-stiekem en niet openbaar gemaakt?
3: Hoe staat het met de verkoop van de villa, waarvan de prins al in november 2009 afstand heeft gedaan?

Lees meer over:
commissie-stiekem
Koninklijk Huis
Mozambique
prins Willem-Alexander
prinses Maxima
vakantievilla

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.