Cohen: kabinet neemt mensen trots en zelfbeschikkingsrecht af

jobcohen

Cohen op de verkiezingsavond van vorig jaar, toen de PvdA de tweede partij van het land werd. Foto AP / Peter De Jong

Binnenland

Het kabinet-Rutte neemt de meest kwetsbaren in de samenleving hun trots en zelfbeschikkingsrecht af door te bezuinigingen op het PGB en de sociale werkplaatsen. Dat zei PvdA-fractievoorzitter Cohen vanavond in de Tweede Kamer.

Cohen hekelde in een spoeddebat met premier Rutte naast de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget en de sociale werkplaatsen ook de ingrepen in de Wajong, het basispakket en de bijstand. Volgens de PvdA-leider raken al deze maatregelen de meest kwetsbaren. Cohen gaf toe dat er bezuinigd moet worden, maar zou dat anders doen dan dit kabinet. “Het kabinet hakt hele bomen om in plaats van zieke bomen eruit te halen”, aldus Cohen.

Hoewel het kabinet er morgen officieel over beslist, werd gisteren al duidelijk dat er fors wordt ingegrepen in het basispakket in de zorg. Zo wordt onder meer de eigen bijdrage voor behandeling van psychische klachten verhoogd en zullen minder consults zullen vergoed. Vorige week werd al bekend dat het kabinet het persoonsgebonden budget voor minder mensen toegankelijk wil maken.

Rutte: Solidariteit samenleving onder druk

Rutte reageerde later op de avond op de aantijgingen van Cohen door te waarschuwen dat de solidariteit in de samenleving onder druk komt te staan als het kabinet niets doet om de sterk stijgende zorgkosten en budgetten voor sociale regelingen in te dammen. Volgens de minister-president rekent de belastingbetaler die “duizenden euro’s” per jaar betaalt erop dat het kabinet ingrijpt wanneer kosten uit de hand lopen. Hij nam het persoonsgeboden budget (pgb) als voorbeeld. Het “kan niet” dat de kosten daarvan met 23 procent stijgen, zei hij, iets dat wel gebeurt als het kabinet niet ingrijpt.

Over GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap zei Rutte dat ze “selectief aan het shoppen was”. “Mensen met echt ernstige problemen moeten de best denkbare zorg krijgen.” Sap had de premier verweten dat hij “kennelijk niet meer voor het pgb stond”. Ze eindigde met: “Nu weten mensen wat het woord van de premier waard is, namelijk helemaal niets.”

Lees meer over:
Job Cohen
PvdA

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.