Europa wil steunfonds van 150 miljoen voor gedupeerde groentetelers

De Europese Commissie wil 150 miljoen euro beschikbaar stellen voor gedupeerde groentetelers. Foto AFP / Johannes Eisele

Buitenland

De Europees commissaris voor Landbouw Dacian Ciolos wil 150 miljoen euro beschikbaar stellen voor groentetelers die gedupeerd zijn door de EHEC-crisis. Dat is ongeveer dertig procent van de kosten van groenten die door de E. coli-uitbraak in Duitsland niet meer verkocht kunnen worden.

De Europese ministers van Landbouw nemen vandaag tijdens een spoedoverleg in Luxemburg een principebesluit over het voorstel.

De EU-commissaris voor Gezondheid John Dalli zei voorafgaand aan het spoedberaad dat de uitbraak geografisch beperkt blijft tot Noord-Duitsland. Controles in heel Europa zijn volgens hem daarom niet nodig. Hij waarschuwt dat het verspreiden van onbewezen informatie over de bacterie onnodig angst veroorzaakt en boeren benadeelt.

‘Bijna honderd nieuwe gevallen in EHEC-uitbraak’


Vandaag werd bekend dat de EHEC-bacterie twee nieuwe slachtoffers heeft gemaakt, zo schrijft persbureau AFP. Twee vrouwen in Duitsland zijn overleden na een ernstige nierziekte. Nog eens 94 mensen zijn ziek geworden door de dodelijke EHEC-bacterie. Dat meldt het Robert Koch Instituut, het Duitse centrum voor ziektebestrijding. Het aantal geregistreerde besmettingen in Duitsland is tot 2325 gestegen. In andere Europese landen is de teller blijven staan ​​op ongeveer 100. Volgens het instituut tonen de cijfers dat de daling is ingezet, maar het centrum waarschuwt tegelijkertijd dat het niet zeker is of deze trend de komende dagen zal doorzetten.

De uitbraak heeft tot nu toe in Europa het leven gekost aan 22 mensen in een maand tijd.

Lees meer over:
EHEC
EHEC-bacterie
Europese Commissie
landbouw

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.