Ook Noord-Duitse taugé lijkt niet de bron van EHEC-uitbraak

tauge

Kiemen van diverse groenten uit het Noord-Duitse Uelzen werden verdacht. Foto Reuters / Wolfgang Rattay

Buitenland

Het ministerie van Landbouw van Nedersaksen zegt dat taugé en andere groentekiemen van een biologische boerderij in het noorden van het land voorlopig niet de bron van de EHEC-bacterie zijn. Van de veertig afgenomen monsters die verdacht werden de oorzaak te zijn van de E.coli-uitbraak, bleken er 23 negatief te testen op de bacterie.

Komkommer, tomaat, sla en taugé taboe

Meer resultaten van tests uit de regio Uelzen worden nog afgewacht en deze worden volgens het ministerie “niet op de korte termijn verwacht”. Het zoeken naar de bron van de bacterie wordt door functionarissen in Nedersaksen als “zeer moeilijk” bestempeld.

Het verdachte boerenbedrijf werd gisteren gesloten en al zijn producten werden uit de handel gehaald. De Duitse autoriteiten ontraden het eten van kiemgroentes, maar zeggen ook dat komkommer, tomaat en sla voorlopig beter gemeden kunnen worden.

Ook onderzoek naar in Nederland geteelde taugé

Ook naar Nederlandse taugé wordt een onderzoek ingesteld. Dat liet de Voedsel en Waren Autoriteit vanochtend weten nadat zij eerst nog geen noodzaak zag tot dergelijke tests. Morgen houdt de EU een spoedberaad over de crisis rondom de EHEC-bacterie.

Door de E. coli-uitbraak zijn in Duitsland en Zweden al 22 mensen om het leven gekomen en meer dan 2200 ziek geworden. De huidige ziektegolf wordt toegeschreven aan een zeer agressieve, ‘supertoxische’ variant van de bacterie.

Lees meer over:
E.coli
EHEC-bacterie
epidemie

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.