Minstens negen doden bij bomaanslagen Irak

Buitenland

Bij vier bomexplosies bij een markt in het westen van Irak zijn ten minste negen doden gevallen, meldt persbureau Reuters op basis van Iraakse bronnen. Ongeveer 25 anderen raakten gewond.

De aanslagen vonden plaats in Ramadi, de hoofdstad van de provincie Al-Anbar, ongeveer honderd kilometer ten westen van Bagdad (maps). Twee bermbommen gingen af bij de markt, gevolgd door een autobom. Een vierde bom, ook vanuit een auto, explodeerde toen reddingswerkers slachtoffers van de eerste drie te hulp schoten.

Ramadi vormde eens het slagveld voor Amerikaanse troepen en soennitische strijders, van wie er velen uit Jemen, Libië en Syrië kwamen. Uiteindelijk keerden de Irakezen in Ramadi zich tegen de extremisten en schaarden zich achter de Amerikanen. Het bleek een keerpunt in de oorlog in Irak. Sindsdien hebben strijders van Al-Qaida het echter wel gemunt op de bevolking van Anbar.

Lees meer over:
Irak
Ramadi

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.