‘Mobiele telefoon verhoogt mogelijk risico hersentumor’

mobiele
door
Wetenschap

Het gebruik van een mobiele telefoon verhoogt mogelijk het risico op het ontstaan van bepaalde hersentumoren. Consumenten moeten daarom proberen blootstelling zoveel mogelijk te voorkomen.

Dat hebben kankerexperts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag gezegd tijdens een vergadering van het Internationale Agentschap voor Kankeronderzoek. De werkgroep, bestaande uit 31 wetenschappers uit veertien landen, concludeerde na een onderzoek van alle beschikbare wetenschappelijke literatuur dat er bewijzen zijn dat het gebruik van mobiele telefoons “mogelijk kankerverwekkend” is.

Volgens persbureau Reuters zou deze conclusie ervoor kunnen zorgen dat de Verenigde Naties de richtlijnen omtrent mobiele telefonie herzien. De wetenschappers benadrukken dat er meer onderzoek gedaan moet worden voordat er een definitief een verband tussen het gebruik van een mobiele telefoon en hersentumoren kan worden aangetoond.

“Tot nu toe waren er wel aanwijzingen dat de straling van mobiel telefoons een klein beetje opwarming veroorzaakt in de hersenen, maar dat het DNA beschadigt, is nog niet bewezen”, vertelt wetenschapsredacteur Sander Voormolen van NRC Handelsblad.

“De bevindingen van de werkgroep net genoeg aanwijzingen om te stellen dat er mogelijk een verband is tussen mobiel telefoneren en hersentumoren. Dat wil niet zeggen dat we nu gevaar lopen. Bovendien zijn niet alle wetenschappers in de werkgroep het eens met deze conclusie. Die vinden dat er te weinig bewijs is om een mogelijk verband aan te wijzen.”

In 2009 concludeerden Deense wetenschappers na een onderzoek naar de Scandinavische kankerstatistieken voor de periode 1974-2003 dat mobiele telefonie het risico op een hersentumor niet vergroot. Het aantal hersentumoren nam niet toe ondanks de introductie van de mobiele telefoon in de jaren negentig.

Lees meer over:
kanker
Wereldgezondheidsorganisatie
WHO

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.