Feministische theologe Halkes (90) overleden

catharinahalkes

Halkes werd gezien als de aartsmoeder van de feministische theologie. Foto: Radboud Universiteit Nijmegen.

Binnenland

Catharina Halkes is afgelopen donderdag op 90-jarige leeftijd overleden. Ze was van 1983 tot 1986 de eerste hoogleraar feminisme en christendom in Nederland en werd gezien als de aartsmoeder van de feministische theologie.

Halkes, een neerlandica, bekleedde diverse functies in de rooms-katholieke vrouwenbeweging bij de theologische faculteit van de Katholieke Universiteit Nijmegen. Onze redacteur Herman Amelink schrijft in haar necrologie dat zij decennialang strijd leverde voor een geëmancipeerde manier van geloven en een vrouwvriendelijke kerk:

“God is niet alleen Vader, God heeft ook moederlijke trekken. [...] Halkes hekelde het mannige karakter van de rooms-katholieke kerk, keerde zich tegen het celibaat en noemde de benoeming van vrouwelijke priesters een kwestie van tijd.”

Halkes bleef altijd loyaal aan de kerk, maar dat betekende volgens Amelink niet dat alles wat ze zei en schreef door het episcopaat in dank werd afgenomen. Toen paus Johannes Paulus II in mei 1985 naar Nederland kwam, verbood aartsbisschop Simonis haar de kerkvorst toe te spreken namens de Unie van katholieke vrouwenorganisaties. Dat zou maar polariseren, aldus Simonis. Het was een opstelling die haar alleen maar militanter maakte.

Een biografie over Halkes van de hoogleraren Annelies van Heijst uit Tilburg en Marit Monteiro uit Nijmegen moet eind 2012 verschijnen.

Lees meer over:
Catharina Halkes
feminisme
Johannes Paulus II
Rooms Katholieke Kerk

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.