Cameron: multiculturalisme was vergissing

David Cameron

David Cameron op het International Conference on Security Policy in München. Foto AP / Kai Moerk

Drie maanden geleden zei Angela Merkel het, nu David Cameron: het idee van de multiculturele samenleving was een vergissing. In een toespraak zaterdag op een veiligheidsconferentie in München, inmiddels op het web gezet door 10 Downing Street, kritiseerde Cameron het idee van een door de overheid gepropageerd multiculturalisme.

De context was een discussie over terrorisme. De echte oorzaken daarvan zijn niet armoede en een gebrek aan democratie in bepaalde landen, zei Cameron. De echte reden is dat sommige moslimjongeren zich in Europese landen vervreemd voelen en zo radicaliseren. ”Europa moet zich bewust worden van wat er in onze eigen landen gebeurt”, zei hij. Veel jonge moslims identificeren zich bijvoorbeeld niet meer met Groot-Brittannië “omdat we onze collectieve identiteit hebben laten verslappen.”

Onder de doctrine van een overheids-multiculturalisme hebben we verschillende culturen aangemoedigd om apart te leven, afgezonderd van elkaar en van de hoofdstroom. We zijn er niet in geslaagd een visie van de samenleving te bieden waarvan zij het gevoel hebben dat ze erbij willen horen. We hebben zelfs toegestaan dat deze gesegregeerde gemeenschappen zich gedragen op manieren die volledig ingaan tegen onze waarden.

Lees meer over:
islam
multiculti
terrorisme

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.