Waarom ‘Hannukah’ vandaag trending is op Twitter

Hannukah

Elke morgen kijkt nrc.nl naar een ‘trending topic’, het onderwerp waar het meest over wordt gesproken op microblogsite Twitter. Vanmorgen wordt er getwittert over Hannukah of Chanukah (wiki). Dit joodse feest begint ieder jaar op de vijfentwintigste dag van de maand Kislev (Hebreeuwse kalender). Dat betekent dat het feest ieder jaar ergens tussen eind november en eind december plaatsvindt. Dit jaar is het  Hannukah van 1-8 december (en daarom is het woord eigenlijk al drie dagen trending op Twitter).

Het Shalom Centrum Israël-Nederland vat het feest als volgt samen:

-Iedere avond worden er kaarsjes aangestoken op de speciale kandelaar, de chanoekia, de 9-armige kandelaar. Op de eerste dag 1 kaars, op de tweede dag 2 kaarsen, etc. totdat op de 8ste dag alle kaarsen branden.

-De kaarsen worden aangestoken met een aparte kaars, de ‘sjammasj’ (=de dienaar), deze kaars staat meestal apart of boven de andere kaarsen.

-De kandelaar wordt meestal voor het raam geplaatst, zodat iedereen buiten het licht kan zien.

-We eten speciale gerechten die met olie zijn klaargemaakt (oliebollen, donuts etc).

-Men geeft elkaar cadeautjes.

-Het spelletje met de ‘dreidel’ wordt veel gespeeld tijdens dit feest. Het is een soort tolletje met 4 zijden. Op elke zijde is een hebreeuwse letter; de Nun, Gimel, Hee en de Shin. Ze staan voor; Nes Gadol Hayah Sham= een groot wonder gebeurde daar.

-Tijdens het ochtendgebed in de synagoge wordt  gedurende de 8 dagen van Chanoeka extra het Hallel (psalm 115 t/m 118) gelezen.

Dat gaat (ongeveer) zo in zijn werk:

Lees meer over:
Hannukah
joodse feestdag

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.