'Big Oil' torpedeert klimaatwet Californië

Terwijl Obama probeert de klimaat- en energiewetgeving, die vastzit in de Senaat, een zetje tegen, of in ieder geval heeft gezegd dat te willen (lees hier), zitten de tegenstanders van een Amerikaans klimaatbeleid niet stil. In Californië is een initiatief gestart om de strenge wetgeving die in 2006 werd aangenomen om het energieverbruik terug te

Olieplatform voor de kust van Californië (Foto AP)Olieplatform voor de kust van Californië (Foto AP)

Terwijl Obama probeert de klimaat- en energiewetgeving, die vastzit in de Senaat, een zetje tegen, of in ieder geval heeft gezegd dat te willen (lees hier), zitten de tegenstanders van een Amerikaans klimaatbeleid niet stil. In Californië is een initiatief gestart om de strenge wetgeving die in 2006 werd aangenomen om het energieverbruik terug te dringen en schoner te maken te torpederen. (lees hier en hier het nieuws)

De initiatiefnemers vragen in een referendum, dat in november tegelijk met de Congresverkiezingen moet worden gehouden, om de wet uit te stellen tot de werkloosheid is gedaald naar onder de 5,5 procent (in plaats van de bijna 12 procent van nu). Voor dit soort luxebeleid is, zeggen de voorstanders van het referendum, nu geen geld. Want de nieuwe wet gaat de Californiërs bijna vierduizend dollar per gezin en 50.000 dollar per bedrijf kosten. Bovendien gaan 1,1 miljoen banen verloren. James M. Taylor, van het neo-conservatieve denktank The Heartland Institute:

“California’s energy prices are already prohibitively expensive, and forcing California consumers to pay still higher prices for expensive, uneconomical alternative energy will beat down any hope of an economic recovery any time soon. Californians should not be permanently sentenced to energy prices and unemployment levels that substantially exceed the national average.”

Tegenstanders van het referendum zeggen juist dat de wet banen oplevert. Californië is nu al een van de belangrijkste centra van duurzame energie in de VS. De wet levert miljarden aan extra inkomsten op en leidt tot een schonere lucht, waardoor 53.000 verloren werkdagen per jaar worden voorkomen. Gouverneur Schwarzenegger:

“This initiative sponsored by greedy Texas oil companies would cripple California’s fastest growing economic sector, reverse our renewable energy policy and decimate our environmental progress for the benefit of these oil companies’ profit margins. I will not allow this to happen on my watch. We will continue moving this state forward with our comprehensive energy policy that creates jobs, reduces our reliance on foreign oil and ensures the California we love will be the California we hand over to the next generation.”

Een interessante strijd tussen ‘Big Oil’ en de rest.